Breaking News

Φ.ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ: «Θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά»

Παραπολιτικά 30 Aug 2019 - 2:33 PM
Συντάκτης: admin

«Κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος. Θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά». Αυτό δήλωσε σήμερα, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως δήμαρχος Ρόδου, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος μιλώντας στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου.

Ο τέως (πλέον) δήμαρχος Ρόδου, δεν απάντησε σε ερωτήσεις αλλά προέβη σε έναν μίνι-απολογισμό της πενταετούς θητείας του, με αναφορές σε όσα έγιναν αλλά και σε όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν, κάνοντας την αυτοκριτική του.

Δεν έκρυψε πάντως και την πικρία του για το γεγονός πως δεν έχει ακόμη συναντηθεί με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη λέγοντας πως «αυτό ήταν δική του επιλογή. Προσωπικά, θα βρίσκομαι στο γραφείο μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα. Έχω ετοιμάσει φακέλους με τους απολογισμούς και μία επιστολή προς το νέο δήμαρχο…»

Η τοποθέτηση – απολογισμός

Η τοποθέτηση – απολογισμός του κ. Χατζηδιάκου, έχει ως εξής:

«Κλείνοντας μια πενταετή πορεία δύσκολης ανάβασης, μια πορεία και αγώνα και αγωνίας θεώρησα χρέος να κάνω μια συνοπτική αναδρομή χωρίς πολλές αναφορές. Πιστεύω ακράδαντα πως η εναλλαγή των παρατάξεων στην εξουσία μέσα από τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων, είναι η πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Γιατί η εκλογική διαδικασία λειτουργεί και σαν ένας μηχανισμός νομιμοποίησης των παρατάξεων τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας. Περάσαμε έναν δύσκολο αγώνα αυτά τα πέντε χρόνια: εναλλαγές κυβερνήσεων, δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, μνημόνια και στην 20ετή παρουσία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν συνάντηση δυσκολότερη θητεία.

Στα τοπικά ζητήματα, αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα από την μείωση των πόρων τόσο από την περικοπή του ΔΗΦΟΔΩ που στέρησε τους δήμους της Δωδεκανήσου από ένα πολύ μεγάλο ποσό, όσο και από την μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων κατά 60%. Καταφέραμε να διαψεύσουμε κάποιες Κασσάνδρες και αποχωρούμε, αφήνοντας έναν Δήμο με πολύ μεγάλο θετικό πρόσημο και πάνω από 50εκ. ευρώ…» όπως τόνισε.

Ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την μέγιστη –όπως είπε- αξιοποίηση των πόρων από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά του ΕΣΠΑ, διασυνοριακά, κ.λπ.): «Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην επιβαρύνουμε τον δημότη με παραπάνω τέλη και το καταφέραμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε μειώσει και τέλη τον τελευταίο χρόνο –είχαμε αυτή την δυνατότητα. Όμως κρίναμε ότι δεν ήταν δόκιμο. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον κοινωνικό τομέα» υπογράμμισε.

Ο τέως δήμαρχος, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά από έργα και ξεκαθάρισε πως θα λειτουργήσει συναινετικά για το ‘καλό του τόπου’:

«Στον τομέα των έργων υποδομών, ανοίξαμε όλα τα μέτωπα. Η δυσκολία ήταν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Όταν θέλεις 27 εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις για την δημοπράτηση ενός έργου ακόμη κι αν έχεις εξασφαλισμένους πόρους, καταλαβαίνετε πόσο χρονοβόρες ήταν αυτές οι διαδικασίες.

Στην επόμενη θητεία έχουμε έναν άλλο θεσμικό ρόλο. Μέσα από αυτόν, θα επιδιώξουμε συναινέσεις και συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις μέσα στο νέο δημοτικό συμβούλιο για τον κοινό στόχο: για το καλό του τόπου. Φυσικά, θα υπερασπιστούμε το έργο μας –είναι αυτονόητο. Μπορεί να μην έγιναν όλα ή μπορεί να μην έγιναν τέλεια, όλα. Όμως, το προσπαθήσαμε: και στην καθαριότητα και στο περιβάλλον και σε τομείς που δυσκολεύονται άλλοι δήμοι. Επειδή οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες οι οποίοι, ανυποχώρητα θα πρέπει να διεκδικούν για τον τόπο, εμείς θα είμαστε πλησίστιοι και θα συνεισφέρουμε σε ό,τι μάς ζητηθεί. Θα κάνουμε μια ‘δομική’ αντιπολίτευση, με την έννοια της στήριξης των θεμάτων και πατώντας στα αποτυπώματα που αφήνουμε στην παρούσα θητεία».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ζητήματα που είναι ανοιχτά όπως αυτό της Νέας Αγοράς, το κυκλοφοριακό περιμετρικά της πόλης, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους φορείς, τους εργαζόμενους στον Δήμο Ρόδου, τους συνδημότες, τους εθελοντές που βρέθηκαν στο πλευρό της δημοτικής αρχής για διάφορες δράσεις.

«Κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος. Θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά. Ο Δήμος είναι ζωντανός οργανισμός. Εύχομαι η επόμενη δημοτικό αρχή να βάλει τον πήχη ψηλά…» κατέληξε ο κ. Χατζηδιάκος. / Π.Ντ.

Δείτε επίσης

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: Επισφραγίστηκε η σύμπαρξη Καμπουράκη – Καρίκη (video)

Επισφραγίστηκε και επισήμως, σήμερα, η συνεργασία της παράταξης του κ. Αντώνη Καμπουράκη με την παράταξη …