Breaking News

Στο τραπέζι ξανά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Οικονομία 29 Aug 2019 - 11:18 AM
Συντάκτης: admin

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που τον επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας καθώς και φορολογικές ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στην αγορά, και μία από αυτές είναι και η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε στα νησιά μας σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ.
Το ότι το αίτημα κατατέθηκε και επισήμως πλέον στον υπουργό Οικονομικών αποδεικνύει τη σημασία που δίνει σε αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος με δεδομένο ότι το ζήτημα είναι φλέγον για την επιβίωση των επιχειρήσεων στα νησιά μας.

Μάλιστα η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η παρούσα κυβέρνηση κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με τα μέτρα που εξήγγειλε και για το λόγο αυτό, συνεχίζει να θέτει ζητήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Σημειώνεται ότι στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα αναφέρονται τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019, συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ήταν ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας. Συνοδευόταν από το Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Μπόνη και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρη Δημητριάδη.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και έδωσε την ευκαιρία στην ΕΣΕΕ να παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για την εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος και την απάλειψη των στρεβλώσεων που – παρά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ – δυσχεραίνουν έως και σήμερα τη λειτουργία του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συσσωρεύοντας βάρη και υποχρεώσεις που «φρενάρουν» την αναπτυξιακή τους πορεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας επισήμανε την ανάγκη απεγκλωβισμού της ελληνικής οικονομίας από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας πως η συρρίκνωσή τους δύναται να αποτελέσει τον άυλο επιταχυντή της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για το σύνολο της οικονομίας.

Τόνισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός φιλο-αναπτυξιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επικροτώντας ως πρώτο σημαντικό βήμα την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που αποφάσισε ο πρωθυπουργός με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα δημιουργεί κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τις βασικές φορολογικές προτεραιότητες, σήμερα, του εμπορικού κόσμου:

Πρώτον, τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης από τις 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα, στις 24 δόσεις για τις μόνιμες οφειλές και στις 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές. Όπως τόνισε, το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα δημόσια έσοδα, λειτουργώντας ως εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι, πιθανότατα, το πιο άδικο οριζόντιο χαράτσι που επέβαλε η «τρόικα», για το οποίο πρόσφατα εξέφρασε επιφυλάξεις η ίδια η Κομισιόν.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος και τις υπόλοιπες φορολογικές ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στην αγορά, με κυρίαρχες:

• Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διασύνδεσή του με την πραγματοποίηση αγορών μέσω πλαστικού χρήματος

• Την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις και μπλοκάκια), αγρότες και εισοδηματίες, με κοινή φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές και με ταυτόχρονη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 22%.

• Τη μείωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ή εναλλακτικά εφαρμογή της για συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 € από 12.000 € που είναι σήμερα.

• Την επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος επόμενου έτους στα επίπεδα του 55% για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.

• Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης αν η οικονομία απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη των υψηλών πλεονασμάτων και οι επιχειρήσεις από τους υπέρογκους φόρους.

Η συνάντησή μας με τον Υπουργό Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μας έδωσε τη δυνατότητα να του εξηγήσουμε ότι οι πρώτες θετικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου επιβάλλεται να έχουν συνέχεια, με τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης στις 24 – 48 δόσεις και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεν αγνοούμε τις ενστάσεις που μπορούν να προβάλλουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσει το θετικό momentum για την αγορά και την οικονομία, που η ίδια δημιούργησε με την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην πλήρη άρση των capital controls, στις 120 δόσεις, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και με την προαναγγελία της μείωσης στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Η κατάσταση πολλών επιχειρήσεων παραμένει εύθραυστη, υπό το βάρος των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον εμπορικό κόσμο της χώρας «επιστροφή στην κανονικότητα» πρώτα και κύρια σημαίνει απάλειψη όλων των αδικιών στη φορολογία, ώστε να καταστεί το φορολογικό σύστημα σύμμαχος και όχι εχθρός της ανάπτυξης, που εξακολουθεί να είναι σήμερα».

Δείτε επίσης

Φώτης Κουρμούσης στο Notosnews: Από 1η Ιουλίου, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία α’ κατοικίας (ηχογραφημένο)

Ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της …